Fakta om humle
Humle av hög kvalitet från den skånska myllan
Humle är en terroir växt, med det menas att humlens egenskaper påverkas av platsen som den växer på. Oavsett vilken sort man odlar så ger regionens soltimmar, jordmån och klimat humlen en unik smak och arom. Detta gör svenskodlad humle unik i sitt sammanhang inom ölbryggning och ger ölet en karaktäristisk, svensk smak- och aromprofil.
Humlens terroiregenskaper knyter an till konceptet heritage hops, där lokalt odlad humle inte bara skapar en autentisk bryggupplevelse utan också bevarar det kulturella arvet och traditionen från den svenska humleodlingen. Detta gör att humlen inte bara är en råvara, utan en förlängning av sin växtplats, med en tydlig svensk smak och arom.
Humleplantan är tvåbyggare, det innebär att det finns både hon- och hanplantor. Honplantorna bildar små kottar som innehåller det lupolin (klibbigt gult mjöl) man vill åt och använda inom ölbryggning. Lupolinet innehåller omkring 500 olika kemiska substanser, bland annat alfasyra som gör ölet beskt och olika lättflyktiga eteriska oljor som beroende på sort ger ölet en unik doft och smak.
Hume är en flerårig klättrande växt som kan bli upp till nio meter hög och under gynnsamma förhållande växa ca 30 cm på ett dygn.
Innan humle började användas inom ölbryggning, var den känd som medicinalväxt, där den i århundranden har använts för sina lugnande och sömngivande egenskaper. Traditionellt används humle för att behandla sömnlöshet, ångest och matsmältningsproblem. Den har också visat sig ha antiinflammatoriska, antiseptiska och antibakteriella egenskaper vilket har gjort att den historiskt har använts inom läkemedelskonsten. Inledningsvis var det just dessa konserverande egenskaper man ville åt för att förlänga ölets hållbarhet.